hiem side map kontakt

Wolkom op de thŻsside fan Feanw‚ldsterw‚l

Feanw‚ldsterw‚l,

is in doarp dat foar in part yn de gemeente Dantumadiel leit en foar in part
yn Tytsjerksteradiel.

   " Feanw‚lsterw‚l " A little town in the northern part of the Netherlands


De Freia,

Als er iets in het leven van feanwoudsters een rol speelde dan was het de Freia wel, deze oude melkfabriek heeft jaren lang een belangrijke rol gespeeld in het leven van veel feanwoudsters.
Als jongetje herinner ik mij het volgende:Als jij je verveelde kon je altijd Koen de melkrijder nog helpen, deze vond dat maar wat leuk, hij en zijn vrouw hadden geen kinderen gekregen zeer tot hun spijt. Als kind mocht je dan op de grote wagen mee, die voort getrokken werd door een echt fries paard, zwart fier en trots.Wij stonden dan boven op deze grote wagen en hielpen hem dan door de melkbussen aan te schuiven, nummer bij nummer, want iedere boer had zijn eigen nummer op de melkbus. Het paard wist precies wanneer hij weer moest stoppen, het dier kende iedere stop.

Omdat wij hielpen mochten wij ook mee naar de fabriek "de Freia" dat was voor ons een hele belevenis, want dan mocht je mee de fabriek in! De melk werd afgeleverd aan de zijkant van de fabriek hier bevond zich een losperron, wij stapten dan zo de fabriek in, vooraan in de fabriek stond een vat met karnemelk wel zestig liter denk ik. Voorts gingen we naar boven waar de melk gezuiverd werd, het liep langs roestvrijstalen golfplaten waar je als kind zo met je mond onder kon hangen en de melk zo in je mond liep!

Als kind leek alles zo groot de fabriek en die hele grote hoge schoorsteen ernaast. Laatst zag ik de restanten terug, alles wat als kind zo groot leek was nu maar betrekkelijk klein.Deze fabriek voorzag menigeen uit ons dorp van werk, niet alleen voordelen hadden we er van, maar ook nadelen.Zomers waren we vergeven van de vliegen grotendeels veroorzaakt door het smerige spoelwater van "de Freia, een bruine drab dreef in de sloten naast de Freia.
Ook achter de Freia lagen twee lang gerekte vennen met kroos bedekt en daar onder inktzwart water .
Op een zonnige dag toen wij uit zondagsschool kwamen besloten wij een stukje af te snijden langs de Freia, zo naar huis toe.Wij zagen de mooi groene vennen en dachten dat het gras was, omdat ik het kleinst was en dus niet snel, pakte ik een steentje en gooide deze inde richting van het vermeende gras, om te ontdekken dat het wel erg vloeibaar gras was!
Nadat we van de schrik bekomen waren hebben we maar wat beukennoten geraapt in de laan achter de Freia.

De Freia zoals hij weer is hersteld in volle glorie in het openluchtmuseum! Ik herinner mij maar al te goed de prachtige laan naar de Freia toe met machtige hoge bomen en je rook de fabriek, hoorde de bedrijvigheid en rook de stoom.
Toen ik deze foto nam herinnerde ik mij weer hoe wij met Koen naar de fabriek mochten rijden, het was een gemoedelijke tijd waarin je onbezorgd opgroeide en ik ben blij dat de Freia weer herbouwd is al is het dan in de stijl zoals hij eens ergens in begin 1900 gebouwd is.

jilles van de Veen 

Navigatie
· hiem
· iisclub
· kafee
· fierljeppen
· de streek
· de w‚l
· spoarbrÍge
· doarpsfeest
· beropsfisker
· helling
· De Freia

Feanw‚ldsterw‚l

Geen activiteiten op de Wal, natuurlijk kunt u altijd terecht in Hotel-Cafť 't DŻke-LŻk meer..   


Feanw‚ldsterw‚l contact webmaster Email
hiem · nijs · fytser · links · bŻtenfjild · foto's · skidnis · bedriuwen · fideo · fryskegroun
Copyright 2008 -- Feanw‚ldsterw‚l.nl